tisdag 19 december 2017

Nya regler för utländska ETF:er

Vi är många som under dagen fått ett meddelande från Avanza där de klargör att man efter årsskiftet inte kommer kunna köpa vissa utländska värdepapper och främst EFT:er noterade utanför Europa. Det kommer endast vara möjligt att sälja dessa papper.

Detta på grund av nya bankregler som börjar gälla den 3/1 2018, och det är således inte bara Avanza som påverkas utan alla bankaktörer.
Anledningen till ändringen stavas konsumentskydd, bankerna kan helt enkelt inte säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar.
Detta är relaterat till ett inlägg jag skrev förra veckan där man ska bli informerad kring courtagekostnad innan man genomför en affär.

Avanza bifogar även en pdf med påverkade värdepapper och tyvärr är jag drabbad i och med att flertalet EFTer i familjen Global X Management listas, däribland Global X SuperDividend ETF som är en hörnsten i den utländska utdelningsportföljen med DA på 6.7% samt kvartalsutdelning.

Notera att man inte behöver sälja det nuvarande innehavet, det kommer dock vara omöjligt att köpa något av dessa värdepapper.
Jag hoppas verkligen att detta löser sig i framtiden så att vi återigen kan ta del av den fria globala marknaden. Via Avanzas ETF FAQ ligger dock detta ansvar hos utfärdaren av ETF:en och för närvarande kommer de inte tillgängliggöra den efterfrågade informationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar